Coach | docent-assistent | websiteontwikkelaar

Wat is (de definitie van) verantwoordelijkheid?

Afgelopen donderdag 25 en 26 april was het weer zover. In Alphen gingen we weer keihard aan de slag met onze geaccrediteerde coachingsopleiding. Belangrijkste onderwerpen van deze twee dagen: Het coachingsmodel en het onderwerp “wat is verantwoordelijkheid?”. In dit bericht wat meer achtergrondinformatie over het tweede onderwerp.

Hoe gedraagt de coachee zich?

Als ‘slachtoffer’ laten we de gebeurtenis bepalen hoe we ons voelen. We ervaren (althans dat denken we) dat we er niets aan kunnen doen. Daardoor  kunnen we vastlopen. Als coach (of begeleider of ondersteuner) is het op dat moment belangrijk om de mindset van de coachee te achterhalen. Gedraagt de coachee zich vanuit het slachtofferperspectief of vanuit het verantwoordelijkheidsperspectief? In onze opleiding leren wij als deelnemers een nieuw paradigma (in het kort: hoe wij de werkelijkheid ervaren als individu) met betrekking tot verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid gaat erover dat ik als mens (en ook als coach) bewuste keuzes maak in het leven waardoor ik ook anders ga kijken naar het leven en het ook anders ga ervaren. De gebeurtenissen veranderen hierdoor niet, wel mijn beleving van deze gebeurtenissen. Hoe ik omga met de omstandigheden zorgt ervoor of ik vanuit een slachtofferrol of vanuit een verantwoordelijke rol kom.

De definitie van verantwoordelijkheid

Door:
  • volledig bewust te zijn van de omstandigheden
  • volledig bewust te zijn in het moment
  • volledig bewust te zijn van de beschikbare middelen
zorg ik ervoor dat ik een bewuste keuze kan maken om iets wel/niet te doen. En dus neem ik daarmee mijn verantwoordelijkheid. In de opleiding herdefiniëren (lees: verandert mijn/ons paradigma) we dus het woord “verantwoordelijkheid” door hier in detail naar te kijken. Want wat wordt er nu eigenlijk precies bedoeld met “je verantwoordelijkheid nemen”? Door hier met z’n allen minitieus naar te kijken en over te praten merk je toch dat een ieder zijn/haar eigen kijk heeft op deze term. Als ondersteuner die aan de slag gaat met coachees is het wel van belang om een eenduidige definitie te hanteren. Bovenstaande leverde ook nog erg interessante gesprekken en discussies op over o.a. coaches die zich op het ego richten zonder te kijken naar bovenstaande definitie. Ook de oefening die we gezamenlijk deden (eerst vanuit een slachtofferrol, daarna vanuit verantwoordelijkheid) was erg interessant. De eerste versie leverde veel rumoer en humor op terwijl de tweede versie veel serieuzer was. En dat alleen maar door het te hebben over 1 woord. 20 en 21 juni gaan we weer verder in Alphen. Dan zullen we vast weer nieuwe onderwerpen en inzichten ontdekken en onszelf verder ontwikkelen als gidsen voor persoonlijke groei. Wil je meer lezen over wat we leren? In een eerder blog vertelde ik al over de start van de opleiding die we volgen via www.iaai.nl van Johan van Bavel.

Heb je vragen of wil je kennismaken?

Wil je een blijvende verandering bewerkstelligen? Heb je privé of op je werk knopen te ontrafelen? Neem dan contact op met Richard en dan plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *