Coach | docent-assistent | websiteontwikkelaar

Co-creatie leiderschapstraining is begonnen

100.001!

We zijn gestart. De opleiding is begonnen en de eerste stappen zijn gezet op het coachingsgebied. Dus over een tijdje zijn er niet 100.000 maar 100.001 coaches in Nederland. Maar zoals met zoveel zaken, zit het verschil in het menselijke aspect en de wijze waarop jij een en ander aanpakt. Ik ben er dus van overtuigd dat het met mijn coaching wel goed komt. Mede omdat ik na dit traject mezelf ook wil laten certificeren. Zodat ik kan aantonen dat ik voldoe aan een bepaalde kwaliteitsnorm en niet zomaar een losse training heb gevolgd of wat YouTube video’s heb gekeken. Het zal een lang traject worden, maar zeker de moeite waard. Intention, de organisatie die de Co-creatie opleiding verzorgt, is geaccrediteerd door ICF en de opleiding is dan ook een geaccrediteerde opleiding. Als je er meer details over wilt lezen dan kan dat op de website van het ICF. 

De inhoud van de opleiding

Gister stond ik (niet geheel toevallig) even bij te praten met een ICF gecertificeerde coach die bovenstaande opleiding mede heeft opgezet en jarenlang ook heeft gegeven. Hij gaf aan dat veel opleiders je weliswaar bijbrengen hoe en wat coaching is, maar fundamentele zaken regelmatig overslaan. Zaken zoals een eerste kennismakingsgesprek met een coachee, het opstellen van een coachingsovereenkomst, welk doel of welke doelen wil een coachee bereiken en hoe leggen we dat (meetbaar) vast zodat we als coach zijnde de rode draad kunnen bewaken en onze doelen bereiken? Of hoe ga je om als je een medewerker coacht en de leidinggevende (die opdrachtverstrekker is) vraagt om input aan jou? Al deze onderwerpen kwamen voorbij in de eerste twee dagen van de opleiding. Met een groep van 7 mensen zijn we aan de slag gegaan met bovenstaande. 

Introductie

Na het introductierondje gingen we vrij snel aan de slag met een (nog vrijblijvend) eerste coachingsgesprek. Dit gaat al snel veranderen omdat we onder supervisie, elkaar gaan coachen en daarop ook feedback, of liever gezegd, feedforward gaan ontvangen. Dus de eerste en tweede dag dat we bij elkaar waren, doken we meteen de praktijk in. Dit werd afgewisseld met de theorie. Maar ook belangrijke aspecten zoals wat is voor ons een veilige omgeving om jezelf te kunnen zijn zodat we als groep optimaal kunnen samenwerken werd uitgebreid besproken. 

Luisteren en vragen stellen

Waar we vooral de eerste dagen mee bezig zijn geweest zijn dus zaken zoals hoe ga je om met je (eerste) coachee en wat dien je te regelen tussen coach en coachee en/of opdrachtgever? De andere twee meest belangrijke aspecten betrof het (actief) luisteren en het stellen van (open) vragen. Eerlijk is eerlijk, hier kan ik nog heel veel leren en veel van opsteken. Je focus behouden om te horen wat een coachee vertelt en daarop in te haken met de juiste vragen is nogal een uitdaging. Je wilt tenslotte kwaliteit bieden en leveren en natuurlijk het (eind)doel van de coachee in de gaten houden! Maar we zijn natuurlijk pas net begonnen dus er is nog voldoende ruimte om te leren en te groeien. Gister heb ik mijn eerste coachingsovereenkomst, een document om de doelen van de coachee te beschrijven, algemene voorwaarden en privacyverklaring de deur uit gedaan. Als het goed is gaan we 5 april aan de slag met mijn eerste coachingsgsprek! I am complete! 

Heb je vragen of wil je kennismaken?

Wil je een blijvende verandering bewerkstelligen? Heb je vragen of wil je gecoacht worden op een specifiek te bereiken doel? Neem dan contact op met Richard dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek in. Bel 06-40557448 of stuur een e-mail naar richard@blijvendeverandering.nl. PS: De afbeelding die je ziet bij dit bericht is gegenereerd met behulp van AI. In het echte leven heb ik een betere smaak qua woninginrichting 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *