Oppenheimer momentje
Wellicht weet je wie Robert Oppenheimer is. Misschien ook niet. In ieder geval wordt hij de uitvinder van de atoombom genoemd. Niet niks dus. Deze zomer komt er een film uit die over hem gaat. Die is zeker de moeite waard om te kijken. Want zo’n 80 jaar later wordt er nog steeds ruzie gemaakt en gedreigd als het om atoomwapens gaat. Sommigen zijn van mening dat we, zoveel jaren later, wederom een “Oppenheimer” moment tegemoet gaan. Of eigenlijk, dat we er al midden in zitten. We hebben het dan niet over atoomwapens maar over Artificial Intelligence (AI). Waarom is AI net zo’n belangrijk onderwerp als de atoombom? Nou, wel hierom…
AI en de echte wereld
AI is inmiddels losgelaten in de echte wereld. Deze kunstmatige intelligentie maakt gebruik van het WWW oftewel het wereldwijde web en alles wat daarop te vinden is. Daarnaast leert AI ook nog eens van zichzelf. En mocht je dat niet weten: Naast dat wij mensen een prompt (= vraag) intypen in ChatGTP of soortgelijke AI’s zijn er ook ‘Agents’, andere computers dus, die ChatGTP bestoken met vragen. De AI leert dus niet alleen van ons maar ook door de acties van andere computers. Je kunt je daardoor wel voorstellen dat de AI best wel snel en veel leert.
IQ en Artifical Intelligence
En daar zit hem nu net de crux. Op dit ogenblik heeft een AI een IQ van ongeveer 155. Ter vergelijking: Het IQ van Einstein was 160, dat van de allerslimste mens op aarde ligt rond de 205/210. De verwachting is dat AI ergens de komende maanden dit record al gaat breken en waarschijnlijk binnen nu en vijf jaar 1000x slimmer is dan de gemiddelde mens op aarde. De vraag is nu: Willen we dit wel? Wat heeft dat voor gevolgen? Hebben we hier wel goed over nagedacht? Wat als het mis gaat?
Waar is de stop knop?
Langzaam maar zeker beginnen steeds meer mensen te roepen dat we wellicht op de pauzeknop moeten drukken. Dat overheden in actie moeten komen. Nu. Om regelgeving te maken voordat het geen nut meer heeft. Dat commerciƫle aspecten van ondergeschikt belang zijn kijkend naar wat AI teweeg kan brengen. Dat we als mensen ons goed realiseren dat wat we invoeren in de AI ook zijn weerslag gaat hebben op het gedrag van de AI zelf. Gaan wij er vredig en positief mee om, dan zal de AI dit meenemen in zijn leerproces. Gaan we het als mensen echter misbruiken om het anderen moeilijk te maken dan zal ook dit worden meegenomen door de AI. En met welke gevolgen?
Ons dagelijks werk en AI
Daarnaast gaat Artificial Intelligence, waarschijnlijk al op een redelijk korte termijn van een paar jaar, grote impact hebben op het werk en de banen van mensen. Hoe gaan we daar met z’n allen mee om? Wat als 25% tot 50% van de mensen niet meer nodig is omdat AI dit werk zo efficiĆ«nt en effectief maakt dat handmatig handelen niet meer nodig is? Een zeer interessant podcast over bovenstaand onderwerp is die van Steve Bartlett en een ex-Google werknemer die zich jaren met AI heeft bezig gehouden. Het kost je even twee uur om te beluisteren, maar zeker de moeite waard.
Hoe kijk jij aan tegen Artificial Intelligence en het feit dat het al is “losgelaten” op ons mensen zonder dat we hier zeggenschap of inspraak over hebben gehad?