Lees jij weleens boeken? Gewoon, los van je werk, non-fictie boeken? Die je iets bijbrengen en je weer eens anders naar de wereld leren kijken? Of gewoon omdat het onderwerp je interessant lijkt?
Ikzelf heb wel van die periodes dat ik redelijk veel lees. De afgelopen weken, vanwege de vakantieperiode, zijn er een aantal verslonden door me (vandaar ook dit blog, moest ff een onderwerp hebben in deze komkommertijd). En nee, dit is geen “namedropping” maar om er toch maar een lijstje tegenaan te gooien:
- De zin van het bestaan (psycholoog Victor Frankl die de 2e wereldoorlog meemaakte vanuit een concentratiekamp (en dit overleefde))
- Kun je een rups leren vliegen? (Jan Bommerez; legt het verschil uit tussen veranderen en transformeren en wat dat laatste met je doet)
- De bange mens (een zoektocht naar waar angst toch vandaan komt en hoe wij als samenleving hier mee omgaan en tegenaan kijken)
- De meeste mensen deugen (Rutger Bregman)
- Een ongewoon gesprek met God (nog een derde te gaan op het moment van schrijven)
- Ik beval van het heelal (over het volgen van je gevoel)
Al eerder schreef ik over mijn paddenstoelenavontuur en met deze boeken er nog eens bij kan ik toch niet anders dan bekennen dat er bij mij iets aan het veranderen is in de wijze waarop ik naar de wereld kijk. Mijn sterrenbeeld is Steenbok (lees: niet-flexibel, dingen er doorheen rammen om het voor elkaar te krijgen, neerkijkend vanaf je rots op de plebs, zwart/wit (grijs bestaat niet), heb geen broers en zussen (dat betekent het gevoel hebben dat je het altijd alleen MOET oplossen) en het glas was altijd half leeg. Ik kom er nu achter dat grijs wel bestaat, dat mijn mening maar mijn mening is en niet de waarheid, je vrienden er zijn om je te helpen en verdomd, het glas is half leeg en er is overvloed!
Wat langer geleden heb ik ook nog deze titels tot me genomen:
- Verslaafd aan liefde (Jan Geurtz; over zelfacceptatie)
- Verbinding verbroken (Johan Harri; enorm interessant boek over de reden waarom zoveel mensen angsten hebben en depressief zijn en antidepressiva slikken: we zijn de verbinding met onszelf en de mensen om ons heen kwijt)
- De Mythe van normaal (Gabor Mate over trauma in onze maatschappij en wat dat doet met je lichaam)
- Bij ons in Auschwitz (Arnon Grunberg)
- The war of art (hoe bereik je jouw creatieve doelen?)
- Wanneer je lichaam nee zegt (Gabor Mate)
Sommige van bovenstaand rijtje geven een mooi inzicht in de verbinding tussen lichaam en geest en wat zaken als stress, ongezond eten, je gevoelens inslikken/niet tonen, trauma’s van vroeger (en denk dan b.v. aan de afstand tussen ouder en kind of krachten die spelen in een familie/gezin) met je kunnen doen als je ouder wordt. Erg interessant.
Als je nu denkt, nou, ik heb ook nog wel een tof boek gelezen deze vakantie, laat dan vooral een reactie achter! het is altijd weer een inspiratie om nieuwe dingen te leren, jezelf verder te ontwikkelen en te groeien als mens.